Pomeranslimpor
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1/2 dl sirap
2 tsk salt
1-2 msk malda pomeransskal
15 dl rågsikt
Häll degspadet över jästen. Tillsätt salt, sirap, pomeransskal och största delen av mjölet. Arbeta ihop degen och låt den jäsa 20-30 min. Arbeta degen smidig på bakbordet, dela den i två delar och forma dem till två limpor. Låt limporna jäsa till dubbel storlek. Grädda i 175-200 grader i 25-35 min. Pensla bröden med vatten efter gräddningen och låt bröden svalna under bakduk.
Hålkakor
100 g jäst
6 dl mjölk
1/2 dl sirap
2-3 tsk salt
1-2 msk fänkål eller anis
16-18 dl rågsikt
Häll degspadet över jästen. Tillsätt salt, sirap, kryddor och största delen av mjölet. Arbeta ihop degen. Lät jäsa ca 40 min. Arbeta degen smidig på bakbordet, dela den i fyra delar och forma dem till runda platta kakor. Tag ut ett hål i mitten på varje kaka. Nagga kakorna med en gaffel och låt jäsa 20-30 min. Grädda i 200-225 grader i ca 10-15 min. Pensla bröden med vatten efter gräddningen och låt bröden svalna under bakduk.
Äppelbullar
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
2-3 äpplen
2 tsk salt
2 msk sirap
4 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl
Garnering:
Grahmsmjöl
Saffranslängder med mandelmassa
50 g jäst150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
1 ½ dl
strösocker
1 g saffran
1 ägg
ca 1 ½ liter
vetemjöl
ägg till
pensling
pärlsocker
200 gram
mandelmassa
200 gram
smör
Smula ner
jästen i bakbunken. Smält smöret och tillsätt saffran som stötts i mortel med
lite av sockret. Häll på mjölken och ljumma degspadet fingervarmt, 37 grader.
Rör ut
jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesella, salt och
socker. Rör tills allt löst sig och tillsätt ägg. Arbeta in mjölet till en
smidig deg, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Sätt den att jäsa
övertäckt cirka 45 minuter.
Under tiden
degen jäser gör fyllningen. Blanda 200 gram rumsvarmt smör med 200 gram
mandelmassa till en smidig massa, lättast med elvisp (degkrokar).
När degen
jäst färdigt dela den i sex delar. Kavla ut varje del till en avlång platta och
lägg på fyllning. Rulla ihop och klipp sedan längden. Här ser ni hur man gör
Låt jäsa
ytligare i 30 minuter under bakduk.
Pensla
längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 175 grader i
25-30 minuter.
Timjan- och senapshonung
1 dl gula senapsfrön
1 dl bruna senapsfrön
2 msk ättiksprit 12%
5 timjanskvistar
3 msk socker
1-2 tsk salt
2 msk honung
Lägg senapsfröna i en liten mixerskål och krossa senapsfröna tillsammans med ättikan. Plocka timjanbladen och bland med senapen, socker, salt och honung, späd med ca 1 dl vatten. Låt senapen stå i en vecka i kylskåpet att mogna innan den äts.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar