fredag 18 mars 2011

Veckomeny 2

Vecka 2

Måndag

Grapefruktsallad med rökt lax

1 blodgrapefrukt
1 knippa grön sparris
5 rädisor
1 kruka sallad
125 g rökt lax
några dillkvistar

Citrusdressing

1/2 blodgrapefrukt
1/2 msk hovmästarsås
1/2 msk senapspulver
1 1/2 msk rapsolja
1/2 tsk hackad färsk dill
salt och peppar

Börja med dressingen genom att pressa saften ur den halva grapefrukten. Rör ner hovmästarsås, senapspulver, rapsolja och dill. Smaka av med salt och peppar.

Skala grapefrukterna. Filea och skär dem i bitar. Skär av den nedersta delen av sparrisen och koka den i lättsaltat vatten i ca 3 min. Skölj och ansa rädisorna och dela dem i halvor. Blanda grapefrukt, sparris, rädisor och sallad i en skål. Toppa med rökt lax och dillkvistar.

eller

Het räkgryta med squashpenne

1 squash
1 krm salt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 msk smör
2 dl kokosmjölk
2 msk mango chutney
2 krm curry
salt och peppar
150 g skalade räkor

Skär squashen i pennestorlek och lägg i en skål. Strö över salt och blanda om. Skiva lök och vitlök och strimla paprikorna. Bryn lök, vitlök och paprika i smör i någon minut. Tillsätt kokosmjölk, mango chutney, curry, salt och peppar. Låt koka ihop några minuter. Tillsätt räkor och servera direkt.


Tisdag

Lövbiffsgryta

1/2 gul lök
50 g champinjoner (skogs-)
1 palsternacka
300 g lövbiff
1 msk smör
salt och peppar
1/2 köttbuljongtärning
2 dl vatten
1 dl grädde
2-3 nejlikor
1/2 msk hel torkad grönpeppar
1/2 tsk kryddpeppar
1/4 kruka färsk oregano

Skala och hacka löken. Skiva champinjonerna och skala och tärna palsternackan. Strimla lövbiffen. Bryn lök, champinjoner och palsternacka i smör. Krydda med salt och peppar och lägg över grönsakerna i en järngryta. Bryn biffen i smör, krydda med salt och peppar och lägg över köttet i grytan. Smula i buljongtärningen i grytan och tillsätt vatten och grädde. Koka upp och tillsätt nejlikor, grönpeppar och kryddpeppar. Låt koka i ca 10 min. Strö över hackad oregano innan servering.

Onsdag

Blandad ostsallad med nötdressing

blandad sallad
1 dl frysta ärter
10 rädisor
6 cm gurka
200 g västerbottenost
1 dl cashewnötter
6 aprikoser
2 msk torkade tranbär

Nötdressing

Dressingen passar till grönsallad, kyckling, bönor, linser och ost. Håller i kylen 3 veckor.

2dl valnötter
1/2 dl olivolja
1/2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1/2 msk rosépeppar
1 msk honung
1 tsk salt

Börja med dressingen och mixa alla ingredienser i en mixer.

Lägg salladen i en skål. Tillsätt de frysta ärterna. Skiva rädisor och gurk. Skär osten i små kuber. Fördela rädisor, gurka, ost och cashewnötter över salladen. Strimla aprikoserna och strö över salladen tillsammans med tranbär. Servera med dressingen.

Torsdag

Stekt laxfilé med basilikacreme

300 g laxfilé
1/2 msk smör
salt och peppar
1-2 morötter
150 g sockerärter
1/2 citron
2 dillkvistar

Basilikacréme

1/2 - 1 kruka färsk basilika, grovklippt
1 msk hackad persilja
1/2 dl créme fraiche
1 msk majonnäs
salt och svartpeppar
eller
1/2 - 1 kruka färsk basilika, grovklippt
1 msk hackad persilja
1 del kesella
1/2 msk vitvinsvinäger
1/4 msk senap/dijonsenap
1/2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
svartpeppar

Mixa alla ingredienser till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
Stek laxfiléerna någa minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Skär morötterna i stavar. Skiva sockerärterna och blanda med morötterna. Dela citronen och pressa saften från den ena delen över grönsakerna. Lägg upp grönsaker och lägg laxfilén bredvid och toppa den med basilikacrémen.

Fredag

Lasagne med fetaost

1 gul lök
2 vitlöksklyftor1/2 msk smör
300 g köttfärs
salt och peppar
1/2 röd chili
1/2 burk krossade tomater
1 msk tomatpurè
1 msk chilisås
1 msk ajvar relish
1/2 msk kalvfond
1 1/2 dl grädde
1/2 tsk torkad basilika
salt och svartpeppar
1 aubergine
1 msk olivolja
100-150 g fetaost
1/2 kruka färsk basilika
1/2 röd paprika

Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka löken och bryn den i smör- Bryn färsen med löken och krydda med salt och peppar. finhacka chilin och blanda ner i färsen. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilisås, ajvar relish, kalvfond och grädde coh låt koka upp. krydda med basilika och smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop i 15 minuter.

Skiva aubergine på längden så att de blir som lasagneplattor och ringla över lite olja. Salta och peppra. Strö smulad fetaost och hackad basilika över aubergineplattorna. Lägg på resterande köttfärssås och ett topplager med augergineplattor. Ringla över olivolja, salta och peppra. Strö över smulad fetaost. Skär paprikaskivor och lägg dem överst. Gratinera i mitten av ugnen i ca 30 minuter.


Lördag

Scampigryta


200 g scampi eller stora räkor
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1/2 röd chili
1/2 msk olivolja
salt och svartpeppar
1/2 squash
1/2 röd paprika
1 dl grädde
1/2 msk skaldjursfond
1/2 msk konjak

Tillbehör: sallad

Tina scampin eller räkorna om de är frysta. Skala och hacka löken och hacka chilin. Blanda scampi eller räkor med lök, chili, olivolja, salt och svartpeppar. Låt marinera minst 30 min. Hetta upp en järngryta och stek scampi eller räkor några minuter. Skär squash och paprika i bitar och tillsätt grönsakerna till grytan. Rör ner grädde, skaldjursfond och konjak och smaka av med mer salt och peppar. Servera med grönsallad.

Söndag

Mozzarellafylld laxfilé med basilika

350 g laxfilé
2 msk röd pesto
2 msk hackad färsk basilika
100 g mozzarella
salt och svartpeppar
blandad sallad
12 svarta oliver
2 tomater
1 rödlök
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger

Sätt ugnen å 175 grader. Skär ett snitt längs med laxfilén och lägg i pesto och basilika. Tryck ner mozzarella i skåran. Strö över lite salt och peppar.. Lägg fisken i en form och ugnsbaka ca 15 min.
Blanda sallad och oliver. Skär tomaterna i skivor och strimla rödlöken tunt. Fördela salladen över en tallrik och lägg på tomat och lök. Blanda olja och vinäger och häll över salladen. Toppa med laxfilé.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar