Måndag
Fetaostsallad med äpple och timjan
2 dl blandad sallad
1/2 rödlök 1/2 äpple
1 burk fetaosttärningar i olja
1 citron
några kvistar färsk timjan
salt och svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser till en sallad - dekorera med timjan och citronskivor. Strö över salt och peppar.
Tisdag
Skinka med legymsallad
1 dl grädde
3 msk majonnäs
1 tsk senap
1/4 gurka
10 färska rädisor
1 liten saltgurka
1 dl frysta ärter
1 dl hackad purjolök
salt och svartpeppar
150 g rökt eller kokt skinka
10 cocktailtomater
Vispa grädden i en skål och tillsätt majonnäs och senap. Skär gurka, rädisor och saltgurka i små bitar och blanda ner i skålen. Tillsätt ärter och purjolök och smaka av med salt och peppar. Servera röran med skinka och tomater.
Onsdag
Mozzarellafylld falukorv med ajvar
300 g falukorv
1 1/2 msk senap
1 1/2 msk ajvar relish
60 g buffelmozzarella
salt och svartpeppar
Krämig vitkålssallad
3 dl finstrimlad vitkål
1/4 dl majonnäs
1/2 msk senap
salt och svartpeppar
Ugn 175 grader. Lägg falukorven i en ugnsfast form. Skär snitt i korven och fyll vartannat snitt med senap och vartannat med ajvar relish. Skär mozzarellan i bitar och tryck ner en bit ost i varje snitt. Salta och peppra. Ugnsbaka i ca 20 min. Blanda vitkål med majonnäs och senap. Smaka av med salt och svartpeppar.
Torsdag
Kycklingssallad med bacon
1 msk olivolja
1 pkt bacon
2 färdiggrillade kycklingben
2 avokado
10 cocktailtomater
1/2 rödlök
2-3 dl blandad sallad
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 krm salladskrydda
salt och svartpeppar
50 g naturella cashewnötter
Stek strimlad bacon och lägg på hushållspapper. Blanda kycklingköttet med avokado, tomater, rödlök och sallad. Blanda ihop olivolja, vinäger, salladskrydda, salt och svartpeppar och tillsätt det till salladen. Toppa med bacon och cashewnötter.
Fredag
Broccolisoppa med ostcrème
1/3 purjolök
1 broccolistånd
1 vitlöksklyfta
6 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde salt och svartpeppar
Ostcrème
2 msk kesella
1/2 dl riven västerbottenost
Strimla purjolöken och bryt broccolin i små buketter. Skala och finhacka vitlöken. Lägg broccoli, purjolök och vitlök i en kastrull. fyll på med buljong och koka under lock i 10-15 min. Mixa soppan med mixerstav. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde. Låt koka i 5 min. Smaka av med salt och peppar. Blanda kesella och ost och servera ostcrémen till soppan.
eller
Kycklingfilé med jordnötssås
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk riven ingefära
1 msk ljus soja
1/2 msk sesamolja
1/2 msk sesamfrö
salt och svartpeppar
2 kycklingfiléer
1/2 tsk rapsolja
Jordnötssås
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/4 chili
1/2 dl jordnötter
1/2 tsk rapsolja
1/2 burk kokosmjölk
1 tsk currypasta
1/2 tsk honung
172 lime
salt och svartpeppar
Wokade grönsaker
1broccolistånd
1/2 msk sesamolja
75 g minimajs
75 g sugar snaps
salt och svartpeppar
1 msk sesamfrö
Pressa vitlöksklyftan och blanda med ingefära, soja, sesamolja, sesamfrö, salt och peppar. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och blanda med marinaden. Ställ kallt och låt marinera i minst 20 min. Stek kycklingbitarna på medelvärme tills de är genomstekta.
Skala och hacka löken, finhacka vitlöken och chilin. Lägg jordnötterna i en mortel och mortla dem grovt. Hetta upp en kastrull med rapsolja och bryn lök, vitlök, chili och jordnötter några minuter. Tillsätt kokosmjölk, currypasta, honung och pressa limesaften över såsen. Koka ihop såsen i ca 5 minuter och smaka av med salt, peppar och ev lite mer currypasta.
Dela broccolin i buketter. Woka hastigt broccoli, minimajs och sugarsnaps i sesamolja. Strö på salt, peppar och sesamfrön.
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk riven ingefära
1 msk ljus soja
1/2 msk sesamolja
1/2 msk sesamfrö
salt och svartpeppar
2 kycklingfiléer
1/2 tsk rapsolja
Jordnötssås
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/4 chili
1/2 dl jordnötter
1/2 tsk rapsolja
1/2 burk kokosmjölk
1 tsk currypasta
1/2 tsk honung
172 lime
salt och svartpeppar
Wokade grönsaker
1broccolistånd
1/2 msk sesamolja
75 g minimajs
75 g sugar snaps
salt och svartpeppar
1 msk sesamfrö
Pressa vitlöksklyftan och blanda med ingefära, soja, sesamolja, sesamfrö, salt och peppar. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och blanda med marinaden. Ställ kallt och låt marinera i minst 20 min. Stek kycklingbitarna på medelvärme tills de är genomstekta.
Skala och hacka löken, finhacka vitlöken och chilin. Lägg jordnötterna i en mortel och mortla dem grovt. Hetta upp en kastrull med rapsolja och bryn lök, vitlök, chili och jordnötter några minuter. Tillsätt kokosmjölk, currypasta, honung och pressa limesaften över såsen. Koka ihop såsen i ca 5 minuter och smaka av med salt, peppar och ev lite mer currypasta.
Dela broccolin i buketter. Woka hastigt broccoli, minimajs och sugarsnaps i sesamolja. Strö på salt, peppar och sesamfrön.
Lördag
Laxfilé med romsås och grönsaker
400 g laxfilé
smör
salt och citronpeppar
1 knippa sparris
75 g sugar snaps
7-8 rädisor
1/2 msk smör
1 msk dill
1/2 citron
1 knippa dill
Romsås
1/2 dl créme fraiche
1/4 dl majonnäs
40 g rom
1/2 msk hackad dill
salt och peppar
Rör ihop créme fraiche och majonnäs. Blanda i rom och dill. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt.
Stek laxfilén i smör i ca 5 min på varje sida. Krydda med salt och citronpeppar. Dela sparrisen i bitar och koka den tillsammans med sugar snaps i lättsaltat vatten i ca 2 min. Halvera rädisorna. Bryn alla grönsakerna tillsammans med dillen i en stekpanna några minuter. Dela citronen och pressa saften från ena halvan över grönsakerna. Skiva den andra halvan och garnera med den då du serverar laxfilén med grönsakerna och romsåsen.
Söndag
Gazpacho
2 morötter
1/2 gurka
2 stjälkar blekselleri
6-8 tomater
1/2 röd paprika
2 soltorkade tomater
2 msk finhackad rödlök
ev färsk chili
svartpeppar
Skär morot, gurka och selleri i små tärningar. Skär tomater och paprika i mindre bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt soltorkad tomat och hackad rödlök. Mixa i någon minut och smaka av med färsk chili och svartpeppar. Fördela de små grönsakstärningarna i en skål och häll över tomatröran.
eller
Oxrullader med blomkålspuré
4 skivor lövbiff
100 g philadelphiaost
1 1/2 msk senap
1/4 dl hackad färsk oregano
salt och peppar
1/2 msk smör
Blomkålspuré
1 litet blomkålshuvud
1/2 dl grädde
salt och peppar
1 liten äggula
1 msk dijonsenap
1/4 dl färsk oregano
Tillbehör
blandad sallad
gul paprika
kapris
färsk oregano
Fördela philadelphiaost och senap över lövbiffarna och strö över oregano. Krydda med salt och peppar. Rulla ihop till rullader och fäst med tandpetare. Stek dem runtom i smör 7-8 min.
Skär blomkålen i mindre buketter och koka i lättsaltat vatten i 10 -15 minuter. Häll av vattnet och lägg blomkålsbuketterna i en matberedare. Tillsätt grädde och mixa till en fin puré. Häll tillbaka purén i kastrullen och koka upp. Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer grädde och om det behövs. Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggula och oregano.
Servera med sallad, paprika och kapris samt färsk oregano.
4 skivor lövbiff
100 g philadelphiaost
1 1/2 msk senap
1/4 dl hackad färsk oregano
salt och peppar
1/2 msk smör
Blomkålspuré
1 litet blomkålshuvud
1/2 dl grädde
salt och peppar
1 liten äggula
1 msk dijonsenap
1/4 dl färsk oregano
Tillbehör
blandad sallad
gul paprika
kapris
färsk oregano
Fördela philadelphiaost och senap över lövbiffarna och strö över oregano. Krydda med salt och peppar. Rulla ihop till rullader och fäst med tandpetare. Stek dem runtom i smör 7-8 min.
Skär blomkålen i mindre buketter och koka i lättsaltat vatten i 10 -15 minuter. Häll av vattnet och lägg blomkålsbuketterna i en matberedare. Tillsätt grädde och mixa till en fin puré. Häll tillbaka purén i kastrullen och koka upp. Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer grädde och om det behövs. Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggula och oregano.
Servera med sallad, paprika och kapris samt färsk oregano.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar