fredag 18 mars 2011

Veckomeny 1

Vecka 1

Måndag


Fetaostsallad med äpple och timjan


2 dl blandad sallad

1/2 rödlök
1/2 äpple
1 burk fetaosttärningar i olja

1 citron

några kvistar färsk timjan

salt och svartpeppar


Blanda samman alla ingredienser till en sallad - dekorera med timjan och citronskivor. Strö över salt och peppar.


Tisdag


Skinka med legymsallad

1 dl grädde

3 msk majonnäs

1 tsk senap

1/4 gurka

10 färska rädisor

1 liten saltgurka

1 dl frysta ärter

1 dl hackad purjolök

salt och svartpeppar

150 g rökt eller kokt skinka

10 cocktailtomater


Vispa grädden i en skål och tillsätt majonnäs och senap. Skär gurka, rädisor och saltgurka i små bitar och blanda ner i skålen. Tillsätt ärter och purjolök och smaka av med salt och peppar. Servera röran med skinka och tomater.


Onsdag


Mozzarellafylld falukorv med ajvar


300 g falukorv

1 1/2 msk senap

1 1/2 msk ajvar relish

60 g buffelmozzarella

salt och svartpeppar


Krämig vitkålssallad
3 dl finstrimlad vitkål

1/4 dl majonnäs

1/2 msk senap

salt och svartpeppar


Ugn 175 grader. Lägg falukorven i en ugnsfast form. Skär snitt i korven och fyll vartannat snitt med senap och vartannat med ajvar relish. Skär mozzarellan i bitar och tryck ner en bit ost i varje snitt. Salta och peppra. Ugnsbaka i ca 20 min.
Blanda vitkål med majonnäs och senap. Smaka av med salt och svartpeppar.

Torsdag

Kycklingssallad med bacon

1 msk olivolja

1 pkt bacon

2 färdiggrillade kycklingben

2 avokado

10 cocktailtomater
1/2 rödlök

2-3 dl blandad sallad

1 msk olivolja

1 msk rödvinsvinäger

1 krm salladskrydda

salt och svartpeppar

50 g naturella cashewnötter


Stek strimlad bacon och lägg på hushållspapper. Blanda kycklingköttet med avokado, tomater, rödlök och sallad. Blanda ihop olivolja, vinäger, salladskrydda, salt och svartpeppar och tillsätt det till salladen. Toppa med bacon och cashewnötter.


Fredag

Broccolisoppa med ostcrème
1/3 purjolök
1 broccolistånd

1 vitlöksklyfta

6 dl grönsaksbuljong

1 dl grädde
salt och svartpeppar

Ostcrème


2 msk kesella

1/2 dl riven västerbottenost


Strimla purjolöken och bryt broccolin i små buketter. Skala och finhacka vitlöken. Lägg broccoli, purjolök och vitlök i en kastrull. fyll på med buljong och koka under lock i 10-15 min. Mixa soppan med mixerstav. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde. Låt koka i 5 min. Smaka av med salt och peppar. Blanda kesella och ost och servera ostcrémen till soppan.

eller

Kycklingfilé med jordnötssås

2 vitlöksklyftor
1/2 tsk riven ingefära
1 msk ljus soja
1/2 msk sesamolja
1/2 msk sesamfrö
salt och svartpeppar
2 kycklingfiléer
1/2 tsk rapsolja

Jordnötssås

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/4 chili
1/2 dl jordnötter
1/2 tsk rapsolja
1/2 burk kokosmjölk
1 tsk currypasta
1/2 tsk honung
172 lime
salt och svartpeppar

Wokade grönsaker

1broccolistånd
1/2 msk sesamolja
75 g minimajs
75 g sugar snaps
salt och svartpeppar
1 msk sesamfrö

Pressa vitlöksklyftan och blanda med ingefära, soja, sesamolja, sesamfrö, salt och peppar. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och blanda med marinaden. Ställ kallt och låt marinera i minst 20 min. Stek kycklingbitarna på medelvärme tills de är genomstekta.

Skala och hacka löken, finhacka vitlöken och chilin. Lägg jordnötterna i en mortel och mortla dem grovt. Hetta upp en kastrull med rapsolja och bryn lök, vitlök, chili och jordnötter några minuter. Tillsätt kokosmjölk, currypasta, honung och pressa limesaften över såsen. Koka ihop såsen i ca 5 minuter och smaka av med salt, peppar och ev lite mer currypasta.

Dela broccolin i buketter. Woka hastigt broccoli, minimajs och sugarsnaps i sesamolja. Strö på salt, peppar och sesamfrön.

Lördag

Laxfilé med romsås och grönsaker


400 g laxfilé
smör
salt och citronpeppar
1 knippa sparris
75 g sugar snaps
7-8 rädisor
1/2 msk smör
1 msk dill
1/2 citron
1 knippa dill

Romsås

1/2 dl créme fraiche
1/4 dl majonnäs
40 g rom
1/2 msk hackad dill
salt och peppar

Rör ihop créme fraiche och majonnäs. Blanda i rom och dill. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt.

Stek laxfilén i smör i ca 5 min på varje sida. Krydda med salt och citronpeppar. Dela sparrisen i bitar och koka den tillsammans med sugar snaps i lättsaltat vatten i ca 2 min. Halvera rädisorna. Bryn alla grönsakerna tillsammans med dillen i en stekpanna några minuter. Dela citronen och pressa saften från ena halvan över grönsakerna. Skiva den andra halvan och garnera med den då du serverar laxfilén med grönsakerna och romsåsen.

Söndag

Gazpacho

2 morötter
1/2 gurka
2 stjälkar blekselleri
6-8 tomater
1/2 röd paprika
2 soltorkade tomater
2 msk finhackad rödlök
ev färsk chili
svartpeppar

Skär morot, gurka och selleri i små tärningar. Skär tomater och paprika i mindre bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt soltorkad tomat och hackad rödlök. Mixa i någon minut och smaka av med färsk chili och svartpeppar. Fördela de små grönsakstärningarna i en skål och häll över tomatröran.

eller

Oxrullader med blomkålspuré

4 skivor lövbiff
100 g philadelphiaost
1 1/2 msk senap
1/4 dl hackad färsk oregano
salt och peppar
1/2 msk smör

Blomkålspuré

1 litet blomkålshuvud
1/2 dl grädde
salt och peppar
1 liten äggula
1 msk dijonsenap
1/4 dl färsk oregano

Tillbehör

blandad sallad
gul paprika
kapris
färsk oregano

Fördela philadelphiaost och senap över lövbiffarna och strö över oregano. Krydda med salt och peppar. Rulla ihop till rullader och fäst med tandpetare. Stek dem runtom i smör 7-8 min.

Skär blomkålen i mindre buketter och koka i lättsaltat vatten i 10 -15 minuter. Häll av vattnet och lägg blomkålsbuketterna i en matberedare. Tillsätt grädde och mixa till en fin puré. Häll tillbaka purén i kastrullen och koka upp. Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer grädde och om det behövs. Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggula och oregano.

Servera med sallad, paprika och kapris samt färsk oregano.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar