Regnet öser ner ute, vilket det nu har gjort nästan oavbrutet i tre dagar. Ja, inte kan man tro att det är midsommar nästa helg. Vart har vår fina svenska sommar tagit vägen? När det inte regnar, så har det varit kyligt och grått. Nu måste någon sätta fart och göra det lite somrigt.....
I väntan på sommar och sol, så tänkte jag fundera lite över midsommarmaten. Här följer några spännande och goda maträtter till en midsommarbuffé. Några är väl beprövade medan andra är nya och det ska bli roligt att prova dem.
Midsommarens sillfat med ägg
2 burkar matjesill
4-6 hårdkokta ägg
1 skivad purjolök
dill
gräslök
3 dl gräddfil
1 1/2 dl chilisås
salt och peppar
Blanda samman gräddfil och chilisås och krydda med salt och peppar. Bred ut ett tunt lager med gräddfilsblandningen på ett uppläggningsfat. Lägg upp rader med matjesillbitar och skivade ägg. Klipp dill och gräslök över sillbitarna. Ringla gräddfilsblandningen över de skivade äggen. Lägg purjolöksskivorna runt fatets kant.
Supersnabb citron- och örtsill
250 g matjesill (avrunnen)
2 dl gräddfil
1 1/2 tsk rivet citronskal
1/2 dl hackad dill
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 krm nymald vitpeppar
1/2 krm salt
Blanda sillen med övriga ingredienser och servera till nykokt färskpotatis och knapriga rädisor.
Skagenröra
1 kg räkor
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citron
1 dl rapsolja
2 krm salt
1 krm cayennepeppar
1/2 dl creme fraiche
2 msk finhackad dill
Lägg de skalade och frysta räkorna i ett durkslag och låt stå kallt ca 1 timme, så att vattnet rinner av. Hacka räkorna grovt. Blanda äggula, senap och citronsaft i en rundbottnad skål. Vispa ner olja först droppvis och därefter i en jämn stråle. Blanda ner salt, peppar, creme fraiche och räkorna. Smaksätt med dill. Ställ röran kallt.
Småpajer med mozzarella (16 stycken)
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 tsk vallmofrön
125 gr smör
2 msk vatten
Fyllning:
2 gula lökar
1 msk smör
150 gr mozzarella
8 körsbärstomater
1 1/2 dl matlagningsgrädde
2 ägg
salt och peppar
Hacka ihop mjöl och vatten, vallmofrön och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i mazarinformar av papper. Ställ kallt i 30 min. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör och fördela i formarna. Dela mozzarella i bitar och lägg dem i formarna. Halvera körsbärstomaterna och lägg en tomathalva i varje form. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar och häll ovanpå. Grädda i 225 grader i ca 15 min.
Spenatpaj
125 gr smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten
1 pkt bacon
1 gul lök
200 gr babyspenat
1 msk finhackad fransk dragon
1 krm nymald svartpeppar
150 gr grovriven västerbottenost
3 ägg
3 dl mjölk
Blanda samman ingredienserna till degen. Tryck sedan ut den i en pajform, nagga botten med en gaffel och låt den stå kallt i 30 min. Klipp bacon i småbitar och stek dem. Finhacka löken. Blanda ner lök och stek en stund till. Blanda ner spenat och stek ca 1 min till. Krydda med dragon och peppar. Förgrädda pajskalet i 200 grader mitt i ugnen ca 10 min. Varva ost med spenatblandningen i den förgräddade pajen. Spara ca 1 dl ost. Vispa samman ägg och mjölk och häll i formen. Strö över ost på toppen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen. Om pajen gjorts i förväg, så värmer man den i 150 grader i ca 15 min.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar