torsdag 18 juni 2009

Timjan - Thyme

Timjan Thyme Thymus Vulgaris

Timjan är en viktig ört som använts som kryddväxt i århundraden. Det är en flerårig kryddväxt med små ovala blad och lila blommor. Örten kommer från Medelhavsområdet och är sedan länge känd som medicinal- och kryddväxt.

Timjan går jättebra att odla själv och den trivs bäst i lätt och väldränerad jord i soligt läge. Vill man sätta en planta i köket så planterar man den i sandblandad jord.

Kryddväxten finns i flera arter och smakvarianter:

Kryddtimjan (trädgårdstimjan) är den som vi oftast använder i matlagning.

Citrontimjan smakar och doftar citron och passar utmärkt till fisk och äggrätter. Den ger också en frisk och kryddig smak åt fruktdesserter.

Kummintimjan doftar naturligtvis kummin och användes förr till stek och i kakor.

Backtimjan växer vilt på magra sandjordar i södra Sverige. Den används i naturmedicin och går också att använda i matlagning


Bladen eller de unga skotten används färska eller torkade och de klipps strax innan plantan blommar. Timjan används i soppa, potatisrätter, kött- och grönsaksgrytor, till fågel, kött och fisk och i såser och marinader. Den passar alldeles utmärkt till grönsaksrätter (tex ratatouille) och då gärna i kombination med tomater. Timjan är vanligt i kreolsk och sydamerikansk matlagning och ingår ofta i kryddblandningen Jerk.


De flesta örtkryddor förlorar mycket av smaken vid torkning, men timjan (och några andra, bl.a. rosmarin), får faktiskt mer smak när de torkas. Torkad timjan har en lite mer rökig smak som passar bra i starka kryddblandningar för att t.ex. marinera kött, medan färsk har en mjukare smak och passar perfekt i grytor och grönsaksrätter. Hela kvistar kan koka med i rätten, men plockas bort innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar