fredag 9 april 2010

KVÄLLSBAK

Baka till morgonfikat! Ja, det har jag gjort nu på kvällen, men vi har provsmakat och visst var det riktigt gott..... Ser fram mot frukosten i morgon.

Lingonbröd


3 dl vatten

1 dl rågkross

1/2 dl vetekli

2 msk linfrön

50 g jäst

2 dl vatten

1/2 dl matolja

2 dl lingonsylt

2 tsk salt
ca
10-12 dl vetemjöl


Blanda vatten, rågkross, vetekli och linfrön i en kastrull. koka samman till en tjock gröt, ca 5-7 min- Låt gröten svalna till rumstemperatur. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma gröten, vatten , olja lingonsylt och salt. Blandningen ska vara fingervarm. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt vetemjöl, men spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa i 30-40 min. Ta upp degen och knåda den lätt. Dela degen i två lika stora delar och baka ut till två avlånga limpor. Smörj och mjöla två 11/2 liters avlånga brödformar och lägg i limporna. Låt jäsa i 30 min. Grädda de bägge limporna i 175-200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar