fredag 22 maj 2009

Rosmarin - Rosemary

Rosmarin - Rosemary
Rosmarinus officinalis


Rosmarin är en praktfull växt, som är grön året om och man hittar den vildväxande vid Medelhavet. Det är en flerårig halvbuske som kan formas till små träd, klot eller andra former. Redan under medeltiden användes rosmarin som ingrediens i rökelse och i aromatiska oljor. Man trodde också att växten skyddade mot onda makter. Rosmarin ansågs även vara bra för minnet.

Det mycket vackra latinska släktnamnet rosmarinus betyder "havets dagg", vilket skapar en känsla av närhet till havet. Namnet kan den ha fått eftersom rosmarinens många små blommor är ljusblå och det kan se ut som om kryddväxten är täckt av daggdroppar när den blommar.

Kryddväxten går bra att odla i en stor och rymlig lerkruka som får stå utomhus på sommaren, men den vill inte stå i blöt jord och tål inte att torka ut. Lägg gärna leca-kulor eller små stenar på fatet som krukan står på så att det blir bra dränering. Duscha plantan lite då och då. Jorden skall vara lätt och väldränerad och krukan placerad på en skyddad och solig plats när den står ute.

Rosmarin har mycket svårt att övervintra inomhus i torr rumsvärme och den klarar inte vårt vinterklimat. Kryddväxten vill ha ljust och svalt på vintern (5-12 grader) med lite luftfuktighet. Ge den en skvätt vatten var fjortonde dag fram till april då den planteras om och flyttas till en varmare plats.
Rosmarin är en mycket omtyckt krydda speciellt i det italienska och franska köket och används framför allt i kött-, vilt-, fisk-. fågel- och grönsaksrätter. Den passar alldeles utmärkt tillsammans med tomat och olivolja och trivs bra ihop med timjan eller salvia. Det är också en utsökt grillkrydda. Rosmarin kan användas både färsk och torkad. Blad plockar man efter behov under säsongen. Vill du skörda blad för torkning så är det lämpligast att göra det strax innan blomningen. Skörda hela kvistar och häng dem upp och ner. När de torkat repar man av bladen. Rosmarin är även en intressant ingrediens i egna kryddblandningar, doftpåsar, potpurrier och kryddvinäger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar